Meer over havo/vwo

Havo en vwo zijn een goede voorbereiding op je toekomst. Met een havo-diploma kun je naar het hbo en met een vwo-diploma kun je naar de universiteit. Welke studie je daar kunt doen hangt af van het profiel dat je kiest. De havo en vwo beginnen allebei met drie jaar basisvorming. Iedereen krijgt dezelfde 15 vakken. Alleen het tempo is verschillend.

Zelfstandig leren

Op de havo en in het vwo leer je zelfstandig werken. Je krijgt steeds meer verantwoordelijkheid voor je eigen studieplanning en je vorderingen. Naast de contacturen heb je regelmatig een vrij studie-uur. Je kiest dan zelf in welk vak je begeleiding wilt. Ook kun je op die momenten aan het werk in de zelfstudielokalen of in de mediatheek.

Vier profielen

De havo duurt 5 jaar, het vwo 6. Vanaf leerjaar 4 kies je naast verplichte en vrije vakken een leergebied (profiel). De profielen die je kunt kiezen zijn:

  • Cultuur en Maatschappij
  • Economie en Maatschappij
  • Natuur en Techniek
  • Natuur en Gezondheid

Havo

Leer je gemakkelijk en ben je praktisch ingesteld, dan is Hoger Algemeen Voortgezet Onderwijs (havo) voor jou de beste keuze. Met je diploma kun je direct aan het werk. Maar de havo bereidt je ook voor op het hoger beroepsonderwijs. Zoals de hts (technisch onderwijs), het heao (economisch en administratief) of de pabo (leraar worden in het basisonderwijs). Ook kun je met je havo-diploma overstappen naar de vijfde klas van het vwo. Als je naar de universiteit wilt bijvoorbeeld.

Vwo

Studeer je graag, snap je moeilijke dingen snel en haal je een hoge Cito-score, dan is het Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs (vwo) voor jou geschikt. Met een diploma vwo kun je gaan studeren aan de universiteit. Het vwo heeft twee varianten.

Het atheneum duurt zes jaar. Het belangrijkste verschil met de havo is het tempo en het abstracte niveau van de leerstof. De vakken zijn vrijwel hetzelfde.
Het gymnasium is hetzelfde als het atheneum. Alleen krijg je ook nog Latijn en Grieks. Je leert deze klassieke talen niet alleen lezen en schrijven, maar maakt ook kennis met de cultuur van de klassieke wereld.

Leren is doen

In ons onderwijs staat jouw ontwikkeling centraal. Maar wat je leert heeft natuurlijk wel alles te maken met de maatschappij waarin je leeft. Je gaat zelf actief en zelfstandig aan het werk. Leren is vooral doen. Daarom leer je niet alleen op school, maar ook daarbuiten. Je doet mee aan excursies, schoolreizen en naschoolse activiteiten, zoals muziek, toneel of dans. Verder wissel je ervaringen uit met leeftijdgenoten in andere landen over taal, cultuur, kennis en vaardigheden.

Benieuwd?

Kijk bij de opleidingen om te zien op welke scholen we havo/vwo aanbieden. Kom vooral kijken tijdens de Open Dagen en vraag alles wat je wilt weten.