Vmbo bovenbouw zorg & welzijn

Zorg en Welzijn plaza

Wilt u meer weten over onze Zorg & Welzijn plaza? Kijk dan hier!

Zorg & Welzijn plaza

Zorg & Welzijn

Kies je voor het profiel Zorg en Welzijn, dan ben je van levensbelang!

Ben je sociaal en behulpzaam? Kan jij je goed inleven in andere mensen? Houd je ervan om samen te werken én zelfstandig te zijn? Ben je creatief of kun je goed organiseren? Kies dan voor het profiel Zorg en Welzijn!

De zorgsector is met 1,2 miljoen arbeidskrachten de grootste werkgever van Nederland. Juist in deze sector is een grote vraag naar goed opgeleid personeel. Goede zorg is heel belangrijk voor iedereen.

Wat doe je dan?

Je leert bijvoorbeeld over de ontwikkeling en verzorging van kinderen, seniorenzorg, de bereiding en inkoop van voeding, een gezonde leefstijl, hygiëne (HACCP), je maakt kennis met uiterlijke verzorging, schoonmaakwerkzaamheden, huishoudelijke vaardigheden, zoals de was doen en strijken. Je leert om activiteiten te organiseren, zoals een spelletjesmiddag organiseren voor kinderen, een verwenmiddag organiseren voor een groep mensen, een high-tea voor ouderen enzovoort.

Theorie- en praktijklessen.

Je krijgt 12 uur per week op school praktijklessen op het Zorg en Welzijn-plein. Dat is een ruimte waarin je naast de algemene schoolvakken, allerlei vaardigheden praktisch gaat oefenen. Er is bijvoorbeeld een haarsalon, een was- en strijkruimte, een babykamer, een schoonheidssalon, een nagelstudio, een kamer voor zieken en een styling- en presentatiehoek. Ook loop je bijvoorbeeld stage bij een zorginstelling, op een (basis-)school, bij een kinderdagverblijf, bij de buitenschoolse opvang, in de horeca, bij de kapper of in een schoonheidssalon. Tijdens de praktijklessen breng je al het geleerde in de praktijk! Er komen 4 profieldelen aan de orde.

Mens en zorg

Bij dit profieldeel leer je hoe je ondersteunende handelingen kan verrichten bij het zorg verlenen aan de cliënt: je ondersteunt bij eenvoudige verzorgende activiteiten, bij het bewegen en verplaatsen of bij vaak voorkomende ziekteverschijnselen. Je past eenvoudige EHBO-technieken toe en je kunt toepassingen van ICT en technologie in de hulpverlening benoemen, adviseren en gebruiken. Je kan later allerlei beroepen in de zorg uitoefenen, zoals helpende in de zorg, verpleger of doktersassistent.

Mens en omgeving

Bij dit profieldeel leer je hoe je iemand kan helpen bij het zelfstandig wonen en werken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan: een klant te woord staan en afspraken maken met klanten (baliewerkzaamheden), haren wassen, drogen en in model brengen, betalingen afhandelen, presenteren van producten voor een winkel, textiel verwerken (wassen, strijken, opbergen van de was), onderhoud en schoonmaken van de werkruimte, bijdragen aan een schone en veilige leefomgeving, daar adviezen over geven enz. Je kan later bijvoorbeeld werken als thuiszorgmedewerker, schoonmaker, verkoper of schoonheidsspecialist.

Mens en gezondheid

Bij dit profieldeel leer je hoe je iemand kan ondersteunen bij een gezonde leefstijl. Je geeft informatie en adviezen over hoe je een gezond kunt leven. Je kan een gezonde maaltijd samenstellen, bereiden en serveren en je kan ondersteuning bieden bij een verantwoord voedings- en bewegingspatroon en dagritme. Je kunt later werken als bewegings- of voedingsadviseur.

Mens en activiteit

Bij dit profieldeel leer je activiteiten te organiseren en te begeleiden. Kinderen, volwassenen en ouderen worden ondersteund bij hun dagelijkse leven en zij worden geholpen zelfstandig te worden of te blijven. Ook wordt er ondersteuning en adviezen gegeven bij de opvoeding en ontwikkeling van kinderen en jongeren. Daarnaast kan je creatieve activiteiten met hen verzinnen en uitvoeren. Je kan hier denken aan beroepen als pedagogisch medewerker, onderwijsassistent of begeleider van speciale doelgroepen.

Food.

Bij food kun je denken aan: een ruimte prettig inrichten, de tafel dekken, gasten ontvangen, telefoongesprekken voeren, representatief optreden, recepten lezen en omrekenen naar het aantal gasten waar je voor kookt, gerechten bereiden en uitserveren, hygiënisch en veilig werken (HACCP), de voorraad bijhouden, bestellijsten maken en afrekenen, enzovoort.

 

Na het VMBO Zorg en Welzijn kun je doorstromen naar allerlei Mbo-opleidingen op niveau 2, 3 en 4. Enkele doorstroommogelijkheden zijn: Dienstverlening/Helpende Zorg en Welzijn, Kapper, Verzorgende/IG/Maatschappelijke zorg, Doktersassistent, Verpleegkundige, Pedagogisch Medewerker/Onderwijsassistent, Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen, Sociaal werker, gastheer/gastvrouw of kok. Je kunt ook doorstromen naar Lentiz MBO op onze eigen school!