Paprika’s of pillen? – Kenniscafé VIA FIA
Kruisbestuiving medische zorg en levensmiddelenbranche?
Een prikkelende bewering, ook voor de levensmiddelenbranche. “Het grootste deel van de welvaartziektes is te voorkomen en om te keren door leefstijlinterventies”, deed De Vries er nog een schepje bovenop.
Aanwezig waren vertegenwoordigers van de overheid, levensmiddelenproducenten, docenten en studenten. Bij elkaar zo’n 60 deelnemers. “Precies de juiste doelgroep”, volgens de gedreven huisarts, “want alle partijen kunnen een bijdrage leveren”.
Productie en marketing van producten met oog voor gezondheid
“Hoe kun je voeding bewerken, zonder dat het slecht is voor de gezondheid?”, vroeg het publiek zich af. En, waar ligt de grens: verhitten is ook al bewerken. Een beetje bewerken is nodig, was men het over eens, want mensen moeten het nog wel willen eten. Verborgen suikers, daar kunnen levensmiddelenproducenten bijvoorbeeld wel iets aan doen.
Maar ook de marketing van producten is van belang, ging de discussie verder. Hoe kunnen we bijvoorbeeld het eten van groente aantrekkelijker maken? En de rol van de supermarkten is ook niet onbelangrijk. Denk daarbij aan de schapindeling – wat leg je op ooghoogte, hoe richt je de looproute in?
Zelfs de politiek bleef niet buiten schot. Wat te denken van minder btw op gezonde producten?
Het begint bij bewustwording, was de algehele conclusie. En hier kunnen de onderwijsinstanties hun bijdrage leveren. “Verwerk de aandacht voor een gezonde levensstijl in de opleidingen”, is de oproep van De Vries. Om te beginnen bij de professionals in de zorg. Want ook daar valt nog veel te winnen. Maar ook bij kinderen op de basisschool is aandacht voor gezonde voeding van wezenlijk belang.
Belangrijk is om met elkaar in gesprek te blijven, elkaar kritisch te houden. Daar was men het over eens. En dat is precies waar FIA voor staat. Een goed begin dus, dit druk bezochte eerste Kenniscafé VIAFIA. Op de website vind je meer informatie over de Food Innovation Academy