Rick van Schie, oud-student Horti Technics & Management, Locatiemanager Firma L.A. van Schie
Ik ben opgegroeid tussen de tomatentelers en wist al jong dat ik in het familiebedrijf wilde gaan werken. De mbo-opleiding Horti Technics & Management van MBO Westland bleek een uitstekende voorbereiding hierop. Inmiddels run ik een eigen locatie. Daarnaast ben ik in het Westland én landelijk betrokken bij diverse tuinbouwbesturen en ondernemersgroepen. Deze branche schreeuwt om verjonging, de kansen liggen hier voor het oprapen.
Hoe werkt een glastuinbouwbedrijf?
De opleiding geeft een goed beeld van alle facetten van de glastuinbouw, zowel van de verschillende teeltprocessen als van de bedrijfsvoering. Je maakt kennis met verschillende werkzaamheden op het gebied van teelt, teeltsturing en plantsturing in theorie en in praktijk. In de verschillende projecten, excursies en stages wordt ook altijd een stukje ondernemerschap geprikkeld. Uiteindelijk gaat het erom dat je leert hoe je het beste uit de planten kunt halen, en uit het bedrijf. Na de opleiding kun je zo instromen in de glastuinbouw. Ik heb ervoor gekozen om een vervolgopleiding op het hbo te doen, waar je op alle onderwerpen net even dieper ingaat.
Er zijn zoveel mooie ontwikkelingen
De docenten staan met hun benen in de praktijk. Ze hebben veel kennis en zijn op de hoogte van de laatste ontwikkelingen, want die gaan hard in deze sector. We deden ook veel projecten uit de praktijk, kregen gastlessen van ondernemers en liepen stages bij bedrijven in de omgeving. Er gebeurt zoveel binnen de glastuinbouw, je moet echt kennis opbouwen op allerlei terreinen. Dat gaat van ‘hoe groeit een plant’ tot het juist bedienen van een klimaatcomputer.
Ik vind tomaten telen leuk, en de tuinbouw een mooie sector. En we zijn met ons familiebedrijf ook nog eens zinvol bezig: wij voorzien een stukje van de wereld van voedsel, hoe mooi is dat? Daarnaast zorgen we ook voor werkgelegenheid in de regio.