Watermanagement

Hoe zorg je ervoor dat een polder droog blijft? Hoe voorkom je dat de natuur verdroogt? Op welke manier houden we ons water schoon en blijft gebruiken van water verantwoord? Kunnen we de komende zomer veilig zwemmen in onze meren? Met deze vragen en een heleboel andere vragen houden onze studenten Watermanagement zich bezig. Als je voor Watermanagement kiest, dan zoek je mee naar oplossingen. Voor nu en in de toekomst!

Inschrijven

Vul hier het inschrijfformulier voor de opleiding Watermanagement in. Dit kun je samen doen met je ouders/verzorgers.

Direct inschrijven

Max: "Met deze opleiding kun je alle kanten op!"

Lees verder

Over de opleiding:

Handige informatie om te weten voordat je aan de opleiding begint.

Welk niveau is het?

Watermanagement is een opleiding op mbo-niveau 3 en 4. De opleiding duurt drie jaar en bieden we aan in de beroepsopleidende leerweg (BOL). In de BOL ga je voltijds naar school met stage. Na het eerste jaar wordt bepaald of je afstudeert op niveau 3 of 4.

Je wordt opgeleid tot…

Opzichter /uitvoerder groene ruimte (niveau 4, opleidingscode 25617) of vakbekwaam medewerker natuur, water en recreatie (niveau 3, opleidingscode 25620).

Toelatingseisen

De wettelijke toelatingseisen voor deze opleiding vind je hier.

Wat kost deze opleiding?

Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht lesgeld te betalen. De kosten stelt het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap vast en deze wijzigen ieder schooljaar. Hiernaast zijn er nog kosten voor boeken en materialen.

Na mijn diploma!

Na deze opleiding kun je bij diverse organisaties aan de slag. Denk aan waterschappen, gemeenten of provincies, technische of ecologische adviesbureaus of aannemersbedrijven. De meeste van onze studenten studeren verder aan het hbo. De opleiding sluit aan op hbo-opleidingen als Watermanagement, Kust en Zee management, Bos- en natuurbeheer, Civiele techniek, Landscape and Environment Management en Ruimtelijke ontwikkeling.

Opbouw van de opleiding:

Dit kun je verwachten wanneer je aan deze opleiding begint.

Hoe is de opleiding opgebouwd?

Je houdt je bezig met allerlei zaken die met water te maken hebben, zoals watersystemen, flora en fauna,
waterbeheer, analyse van watermonsters, bodemonderzoek, landmeten en veilig werken. Je bent regelmatig buiten om onderzoek te doen en metingen te verrichten en je leert ook met softwareprogramma’s zoals GIS en CAD om te gaan. Er is aandacht voor actuele zaken op het gebied van watermanagement,
zoals klimaatadaptie en droogte. Er wordt veel in projecten gewerkt. Daarnaast ga je veelvuldig op excursie of naar vakbeurzen om nieuwe ontwikkelingen in het vakgebied te zien en te begrijpen.

Wat doe je in de les?

Werk je graag binnen en buiten en ga je uitdagingen niet uit de weg? Heb je een vmbo-diploma KL, GL, TL
of een overgangsbewijs havo 3-4? Dan is Watermanagement de opleiding voor jou.

Vakken tijdens deze opleiding

  • Autocad
  • Bodemkunde
  • Landmeten
  • Watermetingen
  • Ecologie (o.a. flora & fauna)
  • GIS
  • Projectmanagement
  • VCA
  • Nederlands
  • Engels
  • Loopbaan/Burgerschap
  • Rekenen