Oud-student Kim Beijer vertelt

Cérélia is de werkgever waar de 25-jarige oud-student Kim Beijer van Lentiz| LIFE College zich thuis voelt na haar mbo-4 opleiding ‘Voeding & Technologie’ (BOL). Dit bedrijf levert miljoenen pannenkoeken per dag en is daarmee één van de grootste pannenkoekenbakkerijen ter wereld. De gewilde producten worden wereldwijd geleverd aan supermarktketens, hotels en restaurants. Kim heeft er een vaste baan als medewerker Quality Control (zin). Geen dag is hetzelfde en dat vind ze juist leuk. Toen Kim de opleiding startte, kon alleen gekozen worden voor de mbo-opleiding Voeding & Technologie. Inmiddels biedt Lentiz LIFE College ook de opleiding Voeding & Kwaliteit. Dit leidt op tot een functie binnen de kwaliteitsafdeling van een levensmiddelenbedrijf.

Hoe heb je je stages ervaren?

“Tijdens mijn opleiding deed ik stages bij verschillende levensmiddelen bedrijven en gaandeweg ontdekte ik dat het werk op de grotere afdelingen bij me past. Bij ‘Mars Food Europe’ mocht ik voor het bedienen van een hele productielijn een interne opleiding doen. Toen ik stage liep bij Cérélia kreeg ik ook direct veel verantwoordelijkheid, er werd me veel toevertrouwd. De afdeling Quality Control vond ik heel interessant en daar werk ik nu.”

Waarom koos je voor de opleiding Voeding & Technologie?

“Op de mavo dacht ik als vervolgstudie aan een mbo-laborantenopleiding maar ik was er nog niet helemaal van overtuigd. Ik besloot om de havo te gaan doen zodat ik nog twee jaar over mijn studiekeuze kon nadenken. Tijdens een snuffelstage bij een laboratorium ontdekte ik dat ik voeding interessant vond, maar niet de opleiding die erbij hoort. Mijn vervolgkeuze werd hbo-Food Commerce & Technology in Delft, alleen had ik het vak biologie niet gehad. Dat moest ik inhalen tijdens mijn hbo. Als je je voor 1000 procent inzet lukt het wel om het vak bij te benen maar de overstap bleek te groot voor mij, met ook vier uur reistijd op een dag. Na een half jaar ben ik gestopt. Ik deed een beroepskeuzetest om na te gaan welke mbo-studies bij me passen en bij een open dag van LIFE College maakte ik kennis met de opleiding ‘Voeding & Technologie’. Dat voelde super goed. Tijdens het eerste jaar op het mbo bleek het net iets te makkelijk te gaan en mijn mentor zag dat. Hij adviseerde me om mijn opleiding in een versneld tempo te doen, en dat ging goed!”

 

Hoe kwam je bij Cérélia terecht?

“Met school deden we bedrijfsbezoeken en ik dacht: ‘hier zie ik mezelf wel stage lopen’. Vanaf het moment dat ik het bedrijf binnen stapte, voelde het goed. Het leeft hier, de mensen zijn enthousiast en ik zag dat er onderling veel contact was. Ik werd aangenomen voor mijn stage bij Cérélia en daarna wilde ik er nog steeds werken, dus we hielden contact. Als je een goede indruk achterlaat tijdens je stage, dan wil iedereen je hebben in deze sector. Vlak voordat mijn opleiding klaar was, liet de personeelsadviseur me weten dat er een vacature vrij kwam. Na een jaar bij Cérélia gewerkt te hebben, kreeg ik al een vast contract.

 

Wat doe je als medewerker Quality Control?

Er zijn allerlei taken voor het controleren van onze poffertjes en pannenkoeken en geen dag is hetzelfde, dat vind ik leuk!
Eens in de zoveel tijd krijgen we audits over onze bedrijfsvoering. De officiële instanties die dit uitvoeren, mogen zonder afspraak op de stoep staan en dan is het even schakelen. Ze controleren bijvoorbeeld onze werkwijze op het gebied van kwaliteit, veiligheid en milieu. Als er tijdens een audit iets niet helemaal goed gegaan is, wordt er in ons bedrijf niet met vingertjes gewezen naar het personeel. We zijn samen verantwoordelijk en we lossen het ook met z’n allen op. Dat is alleen maar leerzaam en het houdt het hele bedrijf scherp.
We laten onze producten ook regelmatig bij het laboratorium testen en ik boek de productsamples in voordat ze er naar toe gaan. De resultaten komen weer bij mij binnen en die bespreken we als team. In ons bedrijf houden we zelf ook een aantal samples achter van iedere productiedag. Als er dan een klacht binnenkomt, kan ik met de voorbeeldexemplaren controleren of er misschien bij ons iets is misgegaan. Dan heb ik nog het beheer over een aantal machines op de werkvloer en overleg ik met de operators hoe de knelpunten in het proces worden aangepakt. In het begin vond ik zo’n gesprek best spannend omdat ik nog vrij jong ben. Maar het gaat goed.
Verder zorg ik ervoor dat de meetapparatuur als de weegschalen en metaaldetectoren goed blijft werken volgens de gestelde normen. Ook behandel ik de formulieren met de geregistreerde afwijkingen aan onze producten. Stel dat er een beschadigde verpakking is ontstaan tijdens het inpakproces dan pak ik dat op.

 

Wil je meer informatie over de opleiding ‘Voeding & Kwaliteit? Klik dan op onderstaande button.

Voeding & Kwaliteit
Terug naar het nieuwsoverzicht