Oud-student Jonah Hoogenboom vertelt…
Waarom koos je voor de mbo-opleiding Voeding & Technologie?
“Op jonge leeftijd vond ik het al leuk om met voeding bezig te zijn; ik hielp mijn moeder graag in de keuken. Als kind was ik ook shampoos en andere dingen aan het mixen en wilde ik laborant worden. Toen de tijd daar was, bezocht ik verschillende open dagen van het mbo. Bij Lentiz | MBO LIFE College kreeg ik het gevoel dat ‘Voeding en Technologie’ het wel eens kon zijn. Mijn interesses voor scheikunde en voeding kwamen hier samen. Ik besloot ook nog de praktijklocatie van de opleiding te bezoeken. Bij de Food Innovation Academy zag ik dat de docenten goed communiceerden tijdens de lessen, dat vind ik wel een belangrijke. Toen was ik ervan overtuigd wat ik wilde.”
Hoe heb je je stages ervaren?
“Tijdens een bedrijfsexcursie bezocht ik het bedrijf Dossche Mills. Het leek me wel leuk om er stage te lopen. Door de vele afdelingen vroeg ik me af of mijn stageopdrachten wel te doen waren. Toch ging ik ervoor. Mijn Praktijkopleider liet me op iedere afdeling stage lopen en daardoor leerde ik het bedrijf snel kennen. In het tweede leerjaar liep ik stage bij Royal Steensma. Alleen stopte dit door persoonlijke problematieken die teveel aandacht van me vroegen. Mijn studieloopbaanbegeleider ontdekte wat er gaande was, hij gaf me veel ondersteuning en bleef goed contact met me houden. Op school kreeg ik ook gesprekken met het Zorg Doe Team. Toen ik er weer klaar voor was, mocht ik gelukkig verder bij Royal Steensma. Met veel inhaalwerk lukte het om met de hakken over de sloot het schooljaar te halen.”
Hoe ben je bij het bedrijf terecht gekomen?
“Voor mijn afstudeerstage wilde ik graag weer naar Dossche Mills. Ik kon er nog veel leren en de sfeer en de collega’s vond ik ook leuk. Twee studenten uit mijn klas gingen er ook stage lopen en alle drie haalden we ons eindexamen. Op die dag kregen we meteen het aanbod om bij Dossche Mills in dienst te komen, dat wilden we allemaal! Toen ik m’n salarisvoorstel zag, dacht ik: ‘dat geld moet ik wel met zes bijbaantjes bij elkaar schrapen’. Een mooie baan bij Dossche Mills betekende voor mij ook veiligheid, vastigheid en stabiliteit. Alles was goed geregeld. Tijdens mijn eerste jaarcontract bleek dat mijn huurwoning ineens snel gesloopt ging worden en ik moest er na twee maanden uit. Na veel zoeken vond ik een koophuis, maar ik had wel een lening nodig van de bank. Dossche Mills zorgde voor een werkgeversverklaring waarin stond dat ik er na mijn jaarcontract mocht blijven werken. Gelukkig kreeg ik de lening, ik was dankbaar. Bij Dossche Mills heb ik nu een vaste baan.
Wat doe je tijdens je werk en hoe vind je de ploegendienst?
“Na gestart te zijn als ‘assistent operator’ is mijn functie nu ‘allround operator’ en kan ik op verschillende afdelingen ondersteunen, dat is leuk om te doen. Met mijn collega’s zorg ik ervoor dat het productieproces op orde is. We sturen, bewaken en controleren de installaties en we doen metingen van de producten. De bloemsoorten ontvangen we vanuit de maalsystemen en dat gaat naar de opslagsilo’s. Dan regelen we het verdere transport naar de klant. Ik zie er bijvoorbeeld ook op toe dat ook de grondstoffen zijn bijgevuld voordat het meel- of bloemrecept gemaakt wordt.
De ploegendienst vind ik geweldig en voorlopig wil ik niks anders. Ik ben geen ochtendmens, de middag- en de nachtdiensten zijn voor mij de beste diensten. Na de nachten gewerkt te hebben, slaap ik lekker uit en dan kan ik nog van alles doen. Met mijn rooster heb ik elke tien dagen vier dagen achter elkaar vrij.
Hoe ziet je toekomst eruit?
Ooit wil ik doorgroeien naar de functie van ‘teamleider’. Het lijkt me interessant om met leidinggevende taken om te gaan. Het gaat heel wat tijd en ervaring kosten en dan heb ik scholing nodig om die capaciteiten te ontwikkelen. Binnen het bedrijf vinden ze het helemaal top dat ik dat wil. Bij Dossche Mills zie ik mezelf zeker blijven werken.”