Hovenier

Wil jij echte projecten uitvoeren, met klanten en leveranciers overleggen, dat kan bij de hoveniersopleiding van Lentiz Barendrecht. In het tweede deel van je opleiding ga je in kleine groepjes tuinaanleg uitvoeren bij particulieren of instellingen. Maar voordat je aan de slag gaat in de tuin heb je een tekening gemaakt, een kostenraming, materiaallijsten en werkplanning. Uiteraard zijn de werkzaamheden afgestemd op het niveau dat je volgt. Zo zijn niveau 2 en 3 studenten voornamelijk bezig met aanleg en onderhoud en zal een student op niveau 4 niet alleen meewerken maar ook de planning in de gaten houden en communiceren met docent en klant. In het echt leren….zorgen dat je klant tevreden is….zelfstandig bezig zijn met een grote verantwoordelijkheid, wie wil dat nou niet !
Hovenier

Inschrijven

Vul hier het inschrijfformulier voor de opleiding Hovenier in. Dit kun je samen doen met je ouders/verzorgers.

Schrijf je nu in!

Over de opleiding:

Handige informatie om te weten voordat je aan de opleiding begint.

Welk niveau is het?

Welk niveau is het?

Hovenier is een mbo-opleiding op niveau 2, 3 en 4 en duurt afhankelijk van het niveau twee of drie jaar. Als je je diploma behaalt kun je een stapje hoger gaan, dus door naar niveau 3 of niveau 4. Na niveau 4 kun je verder leren op het hbo.

Je wordt opgeleid tot…

Medewerker hovenier (niveau 2, crebonummer 25621)

Vakbekwaam hovenier (niveau 3, crebonummer 25618)

Opzichter/uitvoerder groene ruimte (niveau 4, crebonummer 25617)

Wij bieden aan:
Niv. 2 BOL + BBL
Niv. 3 BOL + BBL
Niv. 4 BOL

Toelatingseisen

De wettelijke toelatingseisen voor deze opleiding vind je hier.

Wat kost deze opleiding?

Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht lesgeld te betalen. De kosten stelt het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap vast en deze wijzigen elk schooljaar. Hiernaast zijn er nog kosten voor boeken en materialen.

Na mijn diploma!

Na het behalen van je diploma kun je gaan werken als hovenier, bij een grootgroenbedrijf, een tuincentrum of bij een gemeentelijke organisatie. Ook kun je aan de slag in de recreatiesector bij een camping of een golfbaan. Na niveau 4 kun je doorstuderen aan het hbo.

Opbouw van de opleiding:

Dit kun je verwachten wanneer je aan deze opleiding begint.

Hoe is de opleiding opgebouwd?

Tijdens de opleiding heb je lesuren van 45 minuten. Je komt het eerste jaar vier dagen per week naar school en zult een dag BPV (stage) lopen. In het tweede (en derde) jaar kom je een vaste dag in de week naar school voor de theorie en de aanvullende vakkennis. Je moet daarnaast een baan bij een bedrijf in de sector hebben. We werken op school met veelal met digitale lesstof, hiervoor dien je zelf over een device te beschikken.

Wat doe je in de les?

Op niveau 2 en 3 leer je het onderhoud en aanleg van tuinen in de praktijk (en bij een leerbedrijf; je werkgever). Je gaat maaien, snoeien, planten, bestratingen maken en schuttingen en vijvers plaatsen. Ook leer je werken met een bladblazer, bosmaaier en motorkettingzaag. Daarnaast heb je Algemeen Vormende vakken als rekenen, Nederlands, biologie en burgerschap. In niveau 4 gaan we daarnaast in op management en de ondernemerschap.
We werken daarnaast aan de volgende thema’s:
• houding en communicatie;
• bodem, grond, water, landschap, bemesting;
• inzet en bediening van machines en werktuigen;
• techniek, onderhoud;
• materialen, toepassing en verwerking;
• veiligheid, regelgeving, milieu;
• vakkundig, efficiënt en kostenbewust werken.

Vakken tijdens deze opleiding

  • Nederlands
  • rekenen
  • Engels
  • burgerschap
  • loopbaan

Niet de opleiding die je zoekt?

Misschien passen deze opleidingen dan beter bij jou.