Cito-toetsen

Het Floracollege maakt gebruik van Cito Volg en Advies Systeem (VAS). Tegenwoordig gebruikt Cito de benaming Leerling in Beeld VO. Dit zijn methodeonafhankelijke toetsen in leerjaar 1 t/m 3. De toetsresultaten worden vergeleken met de landelijke norm en vormen een goede basis voor niveaubepaling, schooladvies en begeleiding. De Cito-toetsen geven in combinatie met de rapportcijfers, werkhouding, basisschoolgegevens en IQ-gegevens aan of de leerling qua niveau op de juiste plek zit. De toetsen helpen om tijdig bij te sturen waar nodig. Met de toetsen kunnen we nagaan hoe goed een leerling de leerstof beheerst ten opzichte van andere leerlingen op het afname-niveau. Op die manier krijgen we inzicht in waar de leerling op dat moment staat in de ontwikkeling. Bij een voorsprong of lichte achterstand kan de vakdocent daar tijdig op inspelen. Zo krijgt de leerling de beste kans om van de schoolloopbaan een succes te maken. Het Cito Volgsysteem geeft inzicht in talenten en mogelijkheden van leerlingen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen.

Doelen

  • Geeft inzicht bij het bepalen van de niveaus voor de leerling.
  • Leerlingen volgen in hun ontwikkeling.
  • Inzichtelijk maken op welke gebieden een leerling aandacht nodig heeft.
  • De kwaliteit van het onderwijs monitoren.

De toetsen

Cito VAS bestaat uit vier toetsen: Toets 0, 1, 2 en 3. In deze toetsen worden de volgende kernvaardigheden getoetst:

  • Nederlands leesvaardigheid
  • Nederlands woordenschat
  • Engels leesvaardigheid
  • Engels woordenschat
  • Rekenen-wiskunde

Afname

De Cito VAS toetsen brengen op vier momenten het niveau en de voortgang van een leerling in beeld:

Toets 0: medio september / oktober – leerjaar 1
Toets 1: medio april / mei – leerjaar 1
Toets 2: medio februari – leerjaar 2
Toets 3: medio mei – leerjaar 3

Tijdens de afnamemomenten wordt er rekening gehouden met extra tijd voor leerlingen met speciale rechten, zoals voor dyslexie. Leerlingen met o.a. dyslexie krijgen toegang tot de voorleesfunctie. Deze leerlingen hebben oortjes nodig bij de afnames. Leerlingen met dyscalculie ontvangen vergelijkbare rekenkaarten die goedgekeurd zijn voor het examen. De rekenkaart is slechts een opstapje dat de leerling ondersteunt in het nadenken over verhoudingen, eenheden, afstanden, etc.

Uitslag van de toetsen

Na afname wordt er door Cito voor alle getoetste kernvaardigheden een resultatenoverzicht samengesteld. Hierin kunnen wij en u zien wat de resultaten zijn.

Omdat we ook in volgende leerjaren de voortgang via Cito VAS-toetsen monitoren, is nauwgezet bij te houden welke ontwikkelingen er zijn en waar eventuele bijsturing nodig is. De coach van uw kind deelt en bespreekt de resultaten met u en uw kind.

Leeswijzer resultatenoverzicht

In het voorbeeld staan de resultaten van Eveline van der Horst. Bovenaan de rapportage zie je dat zij Toets 1 heeft gemaakt op niveau vmbo gl/tl. Verder laat het rapport onder ander zien:

  • dat Eveline het best heeft gescoord voor Nederlands leesvaardigheid en het minst goed voor Engels woordenschat.
  • dat Eveline bij Toets 1 hogere functioneringsniveaus heeft gehaald dan bij Toets 0.
  • dat er een groot verschil zit tussen de prestaties van Eveline. Voor Nederlands leesvaardigheid komt haar score het meest overeen met die van een gemiddelde vwo-leerling en voor Engels woordenschat met die van een wat betere leerling op niveau vmbo bb.

Meer informatie

Voor meer informatie over de Cito-toetsen kunt u contact opnemen met de leerjaarcoördinator van uw kind. Ook kunt u kijken op de website van Cito: www.cito.nl