Stage informatie

3e en 4e jaars leerlingen (en ouders) kunnen hier alles lezen over stage en LOB en vervolgonderwijs op het MBO.

Vragen over stage

Welke doelen zijne er bij de stages?
De stage heeft natuurlijk meerdere doelen. Een van de doelen is om een leerling kennis te laten maken met een bepaalde sector. Daarnaast gaat een leerling ervaren of hij/zij in deze richting verder wilt. Er komt dan een gemotiveerde en overdachte keuze voor zijn/haar vervolgonderwijs/werk. Ook zal de leerling werkervaring opdoen en zal hij/zij zelfstandig een aantal zaken rondom de stage moeten leren regelen.

Verder:

  • De leerling leert nieuwe vaardigheden ontwikkelen.
  • De leerling leert nieuwe taken uitvoeren.
  • De leerling leert in een team werken.
  • De leerling leert leiding aanvaarden.
  • De leerling leert op een goede manier communiceren met collega’s, leidinggevenden, klanten, gasten .
  • De leerling leert de fysieke belasting van het werk kennen.
  • De leerling leert kritisch zijn op zijn eigen werk en leert omgaan met opbouwende kritiek.
  • De leerling leert het vereiste werktempo te ontwikkelen.
  • De leerling leert een taak volgens instructie uitvoeren.
  • De leerling leert het belang van op tijd komen en nakomen van gemaakte afspraken.

Hoeveel uur moet de leerling stage lopen op een dag?
In principe volgt de leerling de werktijden van het bedrijf.  Als richtlijn 7 uur. Verder zullen de werktijden ook afhankelijk zijn van de sector. Als een leerling graag in de horeca stage wil lopen, dan zullen de tijden op andere momenten zijn dan bijvoorbeeld bij een kinderdagverblijf.

Is de leerling verzekerd tijdens de stage?
De Lentiz Onderwijsgroep heeft voor haar leerlingen een algemene aansprakelijkheidsverzekering, een zogeheten secundaire verzekering. Er wordt vanuit gegaan dat elk bedrijf waar een leerling stage loopt, zelf een primaire aansprakelijkheidsverzekering heeft afgesloten. Bij eventuele schade wordt eerst aanspraak gemaakt op de verzekering van het bedrijf, vervolgens komt evt. de WA verzekering van het gezin in beeld en tenslotte wordt verhaal gehaald via de WA verzekering van de onderwijsinstelling.

Hoe wordt de leerling beoordeeld voor zijn/haar stage?
De beoordeling vindt plaats door de volgende onderdelen: het stageverslag, de werkzaamheden en het nakomen van afspraken. De stagebegeleider beoordeelt de leerling op deze 3 onderdelen en deze 3 cijfers leiden tot 1 eindcijfer. Mocht de leerling het niet eens zijn met zijn/haar cijfer, dan gaat hij/zij in eerste instantie in gesprek met de stagebegeleider. Mocht de leerling het dan niet eens worden, dan kan hij/zij in overleg met de stagecoördinator.