Mens en natuur

Wat leer je bij dit vak?

Onder ‘Mens en Natuur’ (M&N) vallen de vakken biologie en natuur- en scheikunde 1 (NaSk1). Op het Lentiz Floracollege krijg je in leerjaar 1 en 2 het vak biologie. In leerjaar 2 komt daar het vak NaSk1 bij.
Er zijn verschillende thema’s die we behandelen biologie en NaSk1. Enkele voorbeelden bij biologie zijn: plant en dier, erfelijkheid en evolutie, stevigheid en beweging, ecologie en duurzaamheid, ademhaling en bloedsomloop. Bij NaSk1 behandelen we thema’s zoals: elektriciteit, het heelal, stoffen, licht en geluid. In de onderbouw werken we bij biologie en NaSk1 op een onderzoekende manier. Daarom krijg je voor deze vakken elke week een theorie- en een praktijkblok.

Aan het einde van leerjaar 2 maak je de keuze in welk vak je in klas 4 examen wilt doen, je krijgt in de bovenbouw dan alleen het door jou gekozen vak!

Wat heb je nodig bij dit vak?

Bij dit vak werk je met een leerwerkboek en je maakt na elk onderwerp de ‘test jezelf’ op je eigen laptop. Hiermee kun je wekelijks checken of je alle leerdoelen beheerst en kan de docent in de lessen extra aandacht leggen op leerdoelen die nog niet zo goed gaan!

Voor zowel biologie als NaSk1 heb je soms je laptop nodig. Ook gebruiken we een rekenmachine, aantekeningenschrift, geodriehoek en een gevulde etui!

In de praktijklessen ga je met verschillende vaardigheden aan de slag. De spullen die je daarvoor nodig hebt zijn aanwezig op school. Werken met de brander, zelf een stroomkring maken, zeep maken, je eigen wangslijmvlies bekijken onder de microscoop. Ook gaan we in de praktijklessen wel eens naar buiten, want je kunt het beste over de natuur leren als je in de natuur bent!

Hoe zit het met huiswerk bij dit vak?

In de onderbouw volg je het vak in je stamgroep, dus met alle niveaus bij elkaar. Bij elk hoofdstuk krijg je een studiewijzer, waarin je kunt vinden wat je dit hoofdstuk gaat leren, en welke opdrachten en leerdoelen uit het boek bij jouw niveau passen. Tijdens de lessen heb je genoeg tijd om de opdrachten te maken en vragen te stellen. Werk dat je op school niet afkrijgt, kun je in de verwerking of thuis doen. De praktijk opdrachten doe je op school.