Mobielvrije school

Telefoonbeleid 2024 - 2025

Lentiz | Dalton College is met ingang van 1 augustus 2024 telefoonvrij voor leerlingen. Vanaf dan geldt de regel: ‘Thuis of in de kluis’, wat inhoudt dat mobiele telefoons alleen nog toegestaan zijn buiten het schoolterrein (dit geldt dus voor het gebouw en het gehele buitenterrein van de school). Dit besluit sluit aan bij het advies van het Ministerie van Onderwijs dat vanaf 1 januari 2024 van kracht is gegaan op alle middelbare scholen in Nederland.

We hebben onderzoek gedaan naar het draagvlak voor een mobielvrije school. Zowel met medewerkers, ouders en leerlingen is gesproken over dit plan. Daaruit is gebleken dat een ruime meerderheid stemt voor een mobielvrije school. De afgelopen maanden hebben verschillende VO-scholen dit beleid reeds ingevoerd. De ervaringen van deze scholen zijn positief. Naar aanleiding van ons onderzoek, de positieve ervaringen van de scholen in de omgeving en het landelijke advies gaat Lentiz | Dalton College het beleid ‘mobiel thuis of in de kluis’ inzetten vanaf 1 augustus 2024, net als meerdere andere scholen in het Westland.

Waarom is gekozen voor het beleid ‘Thuis of in de kluis’?

  • Om te beginnen blijkt uit diverse onderzoeken dat mobiele telefoons een grote afleiding voor leerlingen zijn. De hersenen van jongeren zijn nog in ontwikkeling en daardoor kunnen zij hier zelf nog geen verantwoordelijk dragen om weerstand te bieden aan de prikkels, trillingen en geluidjes. Uit dezelfde onderzoeken blijkt ook dat alles wat afleidt, leidt tot slechtere prestaties. Aangezien we onze leerlingen goed onderwijs willen meegeven passen mobiele telefoons niet in de klas.
  • We willen als school een veilige leeromgeving zijn, we hebben gekozen voor een verbod op het telefoongebruik in het gebouw tijdens de lesdag, incl. tussenuren en pauzes. We merken dat veel leerlingen, ondanks regels en afspraken hierover, toch ongevraagd foto’s en filmpjes maken van leerlingen en docenten. Deze foto’s of video’s worden vervolgens razendsnel gedeeld via allerlei social media wat onwenselijk is en regelmatig aanleiding is tot cyberpesten.
  • Tot slot vinden wij dat school een belangrijke plek is om sociale vaardigheden te leren, zoals empathie en communicatie. Om deze vaardigheden te ontwikkelen, is ontmoeting en interactie nodig. Wat jouw woorden met een ander doen, zie je alleen door diegene aan te kijken. Een echte ontmoeting is de beste manier om elkaar goed te begrijpen.

Wat betekent dit voor leerlingen/studenten?
Leerlingen leggen na binnenkomst hun mobiele telefoon in hun kluis. De telefoon wordt in de school niet gebruikt en is gedurende de gehele dag niet zichtbaar. Dit geldt in alle ruimtes van de school en ook de buitenlocaties (zoals in de zomerperiode tijdens de LO- lessen buiten). De leerlingen kunnen via hun laptop gebruik maken van alle leeromgevingen. We onderzoeken het plaatsen van beeldschermen in onder andere de aula om ook daar roosterwijzigingen zichtbaar te maken.

Wat betekent dit voor medewerkers?
Ook van de medewerkers vragen we de telefoons niet in het zicht te hebben. We snappen dat het in sommige gevallen noodzakelijk is om de telefoon te gebruiken voor inlogprocessen. Dit is ook uit te leggen aan leerlingen.

Bereikbaarheid
Elke leerling is in noodgevallen voor ouder(s)/verzorger(s) onder schooltijd bereikbaar via het centrale nummer van school (0174-624710). Een medewerker zal de betreffende leerling vervolgens op de hoogte brengen en in gelegenheid stellen om contact op te nemen met de ouder(s)/verzorger(s). Leerlingen die om medische redenen hun mobiele telefoon wel bij zich dienen te hebben in het klaslokaal, krijgen van de ondersteuningscoördinator een pasje met een vrijstelling van deze regel. Dit betekent dat zij de hele dag hun telefoon bij zich mogen dragen. Verder houden deze leerlingen zich aan de geldende regels.

Handhaving
Wanneer een leerling/student de regel ‘Thuis of in de kluis’ niet opvolgt en de telefoon in het schoolgebouw toch zichtbaar bij zich heeft, gelden er maatregelen. Wanneer een medewerker constateert dat de telefoon van de leerling niet thuis of in de kluis is, loopt de medewerker met de leerling mee naar de receptie, daar geeft de leerling de telefoon af. We onderzoeken nog op welke manier de telefoon bewaard kan worden. De leerling kan de telefoon dan weer ophalen tussen 16.15 en 16.30 uur.

We volgen onderstaand stappenplan:

  • Na een eerste inbeslagname kan de telefoon tussen 16.15 en 16.30 uur worden opgehaald bij de receptie, er wordt een notitie in Somtoday gemaakt;
  • Na een tweede inbeslagname kan de telefoon tussen 16.15 en 16.30 uur worden opgehaald bij de receptie, er wordt opnieuw een notitie in Somtoday gemaakt en worden de ouders per mail op de hoogte gesteld vanuit de receptie/administratie;
  • Na de derde inbeslagname komt er een vierkant telefoonrooster: de telefoon wordt een week lang om 08.00 uur ingeleverd en kan tussen 16.15 en 16.30 uur weer worden opgehaald bij de receptie. Ook dit wordt genoteerd in Somtoday en neemt de coach telefonisch contact op met ouders/verzorgers.

Indien een leerling/student weigert om zijn of haar telefoon af te geven, dan wordt de leerling naar de teamcoördinator gestuurd en krijgt de leerling een rode kaart. Procedure eruit sturen wordt vanaf hier gevolgd.

Lees hieronder veelgestelde vragen door leerlingen en ouders.

Veelgestelde vragen leerlingen

  • Mag ik mijn laptop gebruiken?

    Je laptop is een leermiddel en mag je natuurlijk gewoon gebruiken op school.

  • Hoe weten mijn ouders dat mijn telefoon is ingenomen?

    Als je telefoon voor de tweede keer is ingenomen, ontvangen je ouders een e-mailbericht van de school.

  • Hoe kan ik mijn ouders bereiken?

    Als er een spoedgeval is kan de receptie van de school je ouders bellen.

  • Ik moet naar een buitenlocatie? Mag ik mijn telefoon meenemen?

    Ja, je mag je telefoon meenemen. Bij aankomst op de buitenlocatie berg je je telefoon op in je tas en is deze niet zichtbaar.

  • Hoe weet ik of ik een roosterwijziging heb?

    Op je laptop kun je in Somtoday je roosterwijziging controleren. Ook onderzoeken we of we schermen op kunnen hangen in de aula`s zodat je daar de wijzigingen op kunt zien.

  • Mijn telefoon is ingenomen, wat gebeurt er nu mee?

    Er komt een veilige manier om jouw telefoon op te bergen, zodat ook alleen jij erbij kan.

  • Wanneer kan ik mijn telefoon weer ophalen?

    Je kunt je telefoon tussen 16.15 en 16.30 uur weer ophalen.

  • Ik ben vroeg klaar met de lessen, maar mijn telefoon is ingenomen. Moet ik nu wachten?

    Als je vroeg klaar bent, kun je gewoon naar huis en kom je tussen 16.15 en 16.30 uur je telefoon ophalen. Je kunt natuurlijk ook bij ons op school blijven en je huiswerk gaan maken. Hoef je dat thuis niet meer te doen.

  • Ik wil wat te eten kopen bij het winkeltje. Hoe kan ik betalen zonder telefoon?

    Je kunt betalen met contant geld of je bankpas.

  • Mag ik een iPad mee naar school?

    Als de iPad nodig is om jouw schoolwerk te doen is dat prima. Maar ons advies is om je schoolwerk op de laptop te blijven doen.

  • Mag ik gebruik maken van mijn smartwatch?

    Ja hoor, die kun je gewoon blijven dragen. We hebben gekozen voor een mobielvrije school omdat gebleken is dat juist de telefoon voor teveel afleiding zorgt.

  • Wat nou als ik mijn telefoon nodig heb om opdrachten te kunnen doen?

    Wij zorgen ervoor dat je de materialen tot je beschikking hebt om schoolwerk te kunnen doen.

Veelgestelde vragen ouders

  • Hoe weet ik of de telefoon is ingenomen?

    Leerlingen kunnen via de laptop een e-mail sturen. Als de telefoon voor een tweede keer is ingenomen, ontvangen de ouders een e-mailbericht van de school.

  • Hoe kan ik mijn kind bereiken?

    Alle leerlingen hebben een laptop. U kunt uw kind een mailtje sturen naar de schoolmail. Als er een spoedgeval is kunt u contact opnemen met het algemene telefoonnummer van de school.

  • Mijn kind moet naar een buitenlocatie? Mag de telefoon meenemen?

    Ja, de telefoon mag mee. Bij aankomst op de buitenlocatie wordt de telefoon opgeborgen in de tas en is deze niet zichtbaar.

  • Hoe weet mijn kind of hij/zij een roosterwijziging heeft?

    Op de laptop kunnen leerlingen in Somtoday de roosterwijziging controleren. Ook onderzoeken we of we schermen op kunnen hangen in de aula`s zodat je daar de wijzigingen op kunt zien.

  • De telefoon is ingenomen, wie is er nu verantwoordelijk?

    Er komt een veilige manier om de telefoon op te bergen bij de receptie, zodat ook alleen de leerling erbij kan.

  • Wanneer kan mijn kind de telefoon weer ophalen?

    De telefoon kan worden opgehaald tussen 16.15 en 16.30 uur bij de receptie.

  • Mijn kind is vroeg klaar met de lessen, maar de telefoon is ingenomen. Moet mijn kind wachten?

    Als de leerling vroeg klaar is, kan hij/zij gewoon naar huis en tussen 16.15 en 16.30 uur de telefoon ophalen. De leerling mag natuurlijk ook op school blijven en huiswerk gaan maken, dan hoeft hij of zij dat thuis niet meer te doen.

  • Mijn kind wil wat te eten halen bij het winkeltje. Hoe wordt er betaald zonder telefoon?

    Er kan betaald worden met contant geld of een bankpas.

  • Mag mijn kind een iPad mee naar school?

    Als de iPad nodig is om schoolwerk te doen is dat prima. Maar ons advies is om het schoolwerk op de laptop te blijven doen.

  • Mag mijn kind gebruik maken van een smartwatch?

    Ja hoor, die mogen ze gewoon blijven dragen. We hebben gekozen voor een mobielvrije school omdat gebleken is dat juist de telefoon voor teveel afleiding zorgt.