Brede brugklas
Kiezen voor de juiste leerroute kan best lastig zijn. Dat begrijpen wij heel goed. In de eerste twee jaar, de onderbouw, leer je jezelf en de school beter kennen. Samen ontdekken we welke leerroute het beste bij jou past. Pas daarna maak je een keuze voor een leerroute mavo (mbo-gerichte leerroute) of hgl (hbo-gerichte leerroute).
Elke leerling haalt bij ons op school tenminste een mavo-diploma. Daarmee heb je toegang tot het mbo-onderwijs. Je kunt er bij ons na twee jaar onderbouw ook voor kiezen om de leerroute hgl te gaan doen. Daarmee behaal je in zes jaar een mbo-diploma en kun je doorstromen naar het hbo-onderwijs. Het verschil met de traditionele havo is dat je een praktische route kiest.
Je gebruikt de eerste twee jaar om te groeien en te ontdekken. Dat doe je niet alleen, dat doen we samen. Je gaat ontdekken wie je bent, wat je wil en waar je talenten liggen. Kies je ervoor om het derde jaar de mavo-opleiding te gaan doen of bereid je je toch liever voor op het hbo-onderwijs? Eén ding weet je zeker: samen zoeken we naar de ideale mix tussen theorie en praktijk in een leerroute die bij jou past.
Ook als je eenmaal gekozen hebt kan er van alles gebeuren waardoor je jouw plan bij wil stellen. Heb je bijvoorbeeld na de onderbouw gekozen voor de mavo-leerroute met het vakkenpakket Zorg, welzijn en sport, maar kom je er in het derde of vierde jaar achter dat je toch liever doorstroomt naar het hbo om een opleiding te gaan volgen in het toerisme en de recreatieve sector? Geen nood. Tot en met het vierde leerjaar kun je overschakelen naar onze hbo-gerichte leerroute, hgl. Je behaalt namelijk aan het einde van het vierde jaar je mavo-diploma, waarna je overstapt naar hgl. In de periode tussen je keuze en overstap bereiden we de stap naar het hgl samen met je voor zodat de overgang zo soepel mogelijk verloopt.
In de eerste twee jaar, de onderbouw, leer je jezelf en de school beter kennen.
Hoe zien de eerste twee jaar eruit?
Natuurlijk krijg je vakken die je ook op iedere andere school zou krijgen. Toch zit er wel degelijk een verschil met een reguliere school. Op je rooster staan vakken als Nederlands, Engels, wiskunde, economie, mens en maatschappij (aardrijkskunde/geschiedenis), natuur/scheikunde, biologie, lichamelijke opvoeding en kunstvakken. Maar er staan ook een aantal vakken op die je misschien niet had bedacht. Zo krijgt iedereen in de onderbouw het vak dans en muziek.
Ook mag je één lesuur per dag zelf kiezen wat je gaat doen tijdens DaltonWerkTijd of de Doe Wat Tofs-uren. Heb je extra uitleg nodig voor een vak? Alvast je huiswerk maken kan natuurlijk ook, dan hoef je dat thuis niet meer te doen. Jij bepaalt wat jij nodig hebt, handig toch?
Tijdens de eerste twee jaar volg je ook het beroepsgerichte vak (BGV). Bij de lessen van dit vak ga je ontdekken welke beroepen bij je passen en welke juist niet. Je komt in contact met echte bedrijven, zo ervaar je wat jou aanspreekt en waar je hart sneller van gaat kloppen. We gaan samen op ontdekkingstocht om te kijken welke leerroute het best bij je past in de bovenbouw. Dit allemaal om te ontdekken wie je bent, wat je wil en wat je kan!
Wil je meer weten?
-
Met welk advies kan ik naar het Dalton College?
Je kunt bij ons een opleiding volgen als je kader-/mavo-advies, mavo-advies of mavo-/havo-advies hebt gekregen.
-
Elke leerling een eigen coach
Individuele aandacht is belangrijk, want elke leerling is uniek. Iedere leerling heeft zijn eigen ambities en talenten. We stimuleren je om zelfstandig te werken en om zelf beslissingen te durven nemen. We vragen je ook om verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen leerdoelen. Uiteraard gaat dat niet vanzelf. Wij helpen je hierbij en leren je vertrouwen te krijgen in jezelf en in de ander. Dat is nou typisch daltononderwijs.
Tijdens de coachgesprekken is er één-op-één aandacht voor de leerling. Je leert daarbij om goed over jezelf na te denken: Pak ik de stof goed aan? Leer ik genoeg voor de toetsen? Stel ik genoeg vragen aan de docenten? Je leert tijdens de coachgesprekken bijvoorbeeld ook hoe je je huiswerk beter kunt plannen. De gesprekken met je coach gaan niet alleen over schoolwerk. Je praat ook over hoe het in de klas gaat en of je bijvoorbeeld al weet wat je later wilt worden. De ouders worden bij de coachgesprekken niet vergeten. Een paar keer per jaar schuiven ze aan om zelf zo’n coachgesprek mee te maken.
-
Laptop en boeken
Iedereen werkt op een laptop, maar óók met boeken. We vinden de combinatie belangrijk, want we willen niet dat je de hele dag alleen maar achter een scherm zit. Blended learning noem je dat, leren door een combinatie van boeken en een laptop.
-
Anglia
Wanneer je extra wilt investeren in de Engelse taal kun je bij Lentiz | Dalton College op vrijwillige basis meedoen aan het zogenaamde Anglia-programma. Bij dit programma werk je aan jouw Engelse taalvaardigheid. Dit doe je door zelfstudie, maar ook met begeleiding van een docent, op jouw niveau. Dat kan handig zijn, als je bijvoorbeeld een vervolgopleiding gaat doen waar veel Engels gesproken wordt. Of je weet al dat je in een sector wilt gaan werken waar Engels de voertaal is.
Je sluit dit extra lesprogramma af met een internationaal erkend Anglia-diploma. Voor het diploma wordt een bijdrage gevraagd.
-
Sportklas
Wil jij jezelf graag verder ontwikkelen op sportief gebied? Dan is de Sportklas iets voor jou. Je maakt kennis met veel nieuwe sporten, zoals free-run en padel. Ook kun je je verdiepen in de meer bekendere sporten, zoals handbal, voetbal en turnen. Tijdens de gymlessen besteden we veel aandacht aan het ontwikkelen van je sporttalent. Het geeft dus niet als je in een bepaalde sport iets minder goed bent. Het gaat erom hoe je het oppakt en laat zien hoe je hier beter in kan worden. Lijkt het je wat? Lees dan verder >>