Onderwijsaanbod

Kiezen voor de juiste leerroute kan best lastig zijn. Dat begrijpen wij goed! Bij ons op school stel je die keuze daarom nog even uit. In de eerste twee jaar, de onderbouw, leer je jezelf en de school wat beter kennen. Zo weet je nog beter wat jouw niveau is en wat je interesses en talenten zijn. Je ontwikkelt vaardigheden die je nodig hebt om je doelen te bereiken. Dat doen we op school, maar ook daarbuiten. Je volgt verschillende vakken, van Nederlands en wiskunde tot kunst en sport. Daarnaast zorgen we met allerlei leuke en leerzame activiteiten voor een bredere kijk op de wereld. 

Elke leerling haalt bij ons op school tenminste een mavo-diploma. Daarmee heb je toegang tot het mbo-onderwijs. Je kunt er bij ons na twee jaar onderbouw ook voor kiezen om de leerroute hgl te gaan doen. Daarmee behaal je in zes jaar een mbo-diploma en kun je doorstromen naar het hbo-onderwijs. Het verschil met de traditionele havo is dat je een praktische route kiest.  

Je kunt bij ons een opleiding volgen als je kader-/mavo-advies, mavo-advies of mavo-/havo-advies hebt gekregen.

Welke keuze je ook maakt, bij Lentiz | Dalton College gaan we samen op ontdekking en kiezen we de leerroute die het beste bij jou past. 

En verder...?

  • Wanneer moet ik een keuze maken voor een leerroute?

    Kiezen voor de juiste leerroute kan best lastig zijn. Dat begrijpen wij goed! Bij ons op school stel je die keuze daarom nog even uit. In de eerste twee jaar, de onderbouw, leer je jezelf en de school wat beter kennen. Zo weet je nog beter wat jouw niveau is en wat je interesses en talenten zijn. Je ontwikkelt vaardigheden die je nodig hebt om je doelen te bereiken.

  • Kan ik switchen tussen de twee leerroutes als ik eenmaal een keuze heb gemaakt?

    Ook als je eenmaal gekozen hebt kan er van alles gebeuren waardoor je jouw plan bij wil stellen. Heb je bijvoorbeeld na de onderbouw gekozen voor de mavo-leerroute met het vakkenpakket zorg, welzijn en sport, maar kom je er in het derde of vierde jaar achter dat je toch liever doorstroomt naar het hbo om een opleiding te gaan volgen in het toerisme en de recreatieve sector? Geen nood. Tot en met het vierde leerjaar kun je overschakelen naar onze hbo-gerichte leerroute, hgl. Je behaalt namelijk aan het einde van het vierde jaar je mavo-diploma, waarna je overstapt naar hgl. In de periode tussen je keuze en overstap bereiden we de stap naar de hgl-leerroute samen met je voor zodat de overgang zo soepel mogelijk verloopt. 

    Van hgl naar mavo overstappen kan uiteraard ook.

  • Met welk niveau kan ik me voor welke leerroute aanmelden?

    Je kunt bij ons een opleiding volgen als je kader-/mavo-advies, mavo-advies of mavo-/havo-advies hebt gekregen.

  • Welk diploma behaal ik met mavo en welke diploma behaal ik met hgl?

    Elke leerling haalt bij ons op school tenminste een mavo-diploma. Daarmee heb je toegang tot het mbo-onderwijs. Je kunt er bij ons na twee jaar onderbouw ook voor kiezen om de leerroute hgl te gaan doen. Daarmee behaal je in zes jaar een mbo-diploma en kun je doorstromen naar het hbo-onderwijs. Het verschil met de traditionele havo is dat je een praktische route kiest.  

  • Wat betekent daltononderwijs?

    Op Lentiz | Dalton College geven we, zoals de naam al doet vermoeden, daltononderwijs. Het is een ‘gewone’ school, waar alleen op een andere manier wordt omgegaan met het verkrijgen van de lesstof.

    Eigen verantwoordelijkheid, zelfstandigheid en samenwerken, daar staat het daltononderwijs voor. Natuurlijk heb je de ‘gewone’ schoolvakken zoals Nederlands, wiskunde en Engels, en je hebt ook ‘gewoon’ huiswerk. Daarnaast vinden we het belangrijk om je de vijf kernwaarden van het daltonderwijs bij te brengen.

    Lees meer over daltononderwijs >>

  • Welke leerroute doet iets met internationalisering?

    Wij vinden het belangrijk dat jij leert dat de wereld niet ophoudt met bestaan bij de gemeente grens. Op Lentiz | Dalton College willen we letterlijk jullie wereld vergroten. Alle leerlingen in leerjaar 3 (voor zowel mavo als hgl) hebben de kans om mee te doen aan een internationaliseringsreis. Je verblijft een week lang in het buitenland bij een gastgezin en ontvangt een week lang een leerling uit een ander land thuis. We gaan opzoek naar overeenkomsten en proberen verschillen te verklaren. Hoe gaaf is het dat jij de kans krijgt om je letterlijk en figuurlijk onder te dompelen in een andere cultuur? Niet voor iedereen is het vanzelfsprekend om te reizen. Elk jaar zijn er weer leerlingen die voor het eerst in een vliegtuig stappen. Je gaat dit avontuur niet alleen aan met je klasgenoten maar ook de begeleidende docenten staan klaar voor je om samen op avontuur te gaan.   

  • Krijg ik een coach?

    Individuele aandacht vinden we erg belangrijk, want elke leerling is uniek. Iedere leerling heeft zijn eigen ambities en talenten. 

    We stimuleren je om zelfstandig te werken en om zelf beslissingen te durven nemen. We vragen je ook om verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen leerdoelen. Uiteraard gaat dat niet vanzelf. Wij helpen je hierbij en leren je vertrouwen te krijgen in jezelf en in de ander. Dat is nou typisch daltononderwijs.  

    Tijdens de coachgesprekken is er één-op-één aandacht voor de leerling. Je leert daarbij om goed over jezelf na te denken: Pak ik de stof goed aan? Leer ik genoeg voor de toetsen? Stel ik genoeg vragen aan de docenten? Je leert tijdens de coachgesprekken bijvoorbeeld ook hoe je je huiswerk beter kunt plannen. De gesprekken met je coach gaan niet alleen over schoolwerk. Je praat ook over hoe het in de klas gaat en of je bijvoorbeeld al weet wat je later wilt worden. De ouders worden bij de coachgesprekken niet vergeten. Een paar keer per jaar schuiven ze aan om zelf zo’n coachgesprek mee te maken. 

  • Wat zijn DaltonWerkTijd-uren?

    Je mag één lesuur per dag zelf kiezen wat je gaat doen. Heb je extra uitleg nodig voor een vak? Alvast je huiswerk maken kan natuurlijk ook, dan hoef je dat thuis niet meer te doen. Jij bepaalt wat jij nodig hebt, handig toch? 

Meer informatie

Heb je een vraag over onze school en het onderwijsaanbod? Stel deze dan via daltoncollege@lentiz.nl. Wij zorgen dat de juiste persoon contact met je opneemt.