Waarom niet? Word hovenier, net als Jari!
Naast school heeft Jari ook al een baan. Hij is assistent hovenier bij Dijkman BV Hoveniersbedrijf in Rockanje. Ze zijn maar wat blij met zijn inzet en bieden hem na zijn stage dan ook gelijk een baan aan. Een baan waar Jari helemaal mee in zijn element is. Hij zou niets liever zien dan dat veel meer leeftijdgenoten kiezen voor groen. Dat ze weten wat het hoveniersvak daadwerkelijk allemaal te bieden heeft. Wat Jari betreft hebben nog te veel mensen een verkeerd beeld van dit mooie beroep waarin volop werkgelegenheid is.
Veel meer dan een Praktijkschool
Als je bij het Praktijkcollege kiest voor de groenopleiding dan heb je niet alleen een leuke en leerzame schooltijd. Het bijzondere aan het Praktijkcollege is dat ze de VHG-branche opleiding Assistent Hovenier aanbieden. De leerlingen die voor groen kiezen gaan met een (extra) waardevol branche diploma van school. Een diploma dat optimaal aansluit bij de vraag vanuit de sector.
Het Praktijkcollege investeert al sinds 2007-2008 in deze door de branche, zeer gewaardeerde vakopleiding. In samenwerking met Lentiz Cursus & Consult is een jaarrond programma ontwikkeld waarbij de theorie direct toepasbaar is in de praktijk.
Waarom zou je niet voor een hoveniersopleiding kiezen?
Wat Jari betreft zouden veel meer leeftijdsgenoten moeten denken: ‘Ik word hovenier!’’ Naast het hebben van veel vrijheid en lekker buiten werken zijn er namelijk nog meer voordelen aan dit geweldige beroep:
- als hovenier lever je een belangrijke bijdrage aan groen. Groen dat zo hard nodig is, nu en in de toekomst.
- je bent ’s avonds en in het weekend vrij.
- je bent praktisch bezig; niet alleen tijdens je werk maar ook op school.
- Mensen worden blij van jouw werk. Zeker in deze tijd merk je hoe belangrijk een groene omgeving is.
- Het regent inderdaad ook wel eens, maar daar zijn prima regenpakken voor of je doet iets anders, bijv. machine-onderhoud.
- je hoeft niet meer naar de sportschool want je bent lekker fysiek bezig.
Waarom zou je dus niet kiezen voor een groenopleiding?
Onbekend maakt onbemind
Tijdens onderhoudswerkzaamheden op het schoolplein hoort hij medeleerlingen regelmatig een negatieve opmerking maken. Jari vindt dat jammer maar hij en zijn docent meneer Baatenburg de Jong gaan graag in gesprek met deze leerlingen. Ze vertellen over het vak en waarom ze doen wat ze doen. Tijdens zo’n gesprek blijkt dan heel vaak dat er zomaar iets geroepen wordt terwijl ze helemaal niet weten wat er allemaal te doen is in het groen. Op deze manier maken ze jongeren op een positieve manier bekender met de vele mogelijkheden binnen het hoveniersvak.
Meer groen, minder onderhoud, meer genieten
Bij het Praktijkcollege volgen ze de ontwikkelingen en trends in het groen. Er is veel aandacht voor ergonomisch werken en bijv. materialenkennis. Ze zien daarnaast ook een tijd waarin mensen groen steeds meer waarderen. Wat de vakdocenten betreft is dit een mooie kans voor de toekomst van het groene onderwijs. Zoals ze zelf zeggen betekent goed groen: meer groen, minder onderhoud, meer genieten. Een mooiere afsluiting kunnen we zelf niet bedenken.
Jari heeft nog volop ambities. Na het Praktijkcollege gaat hij naar het Lentiz MBO in Middelharnis. Zijn doel is om uiteindelijk zijn diploma Vakbekwaam Hovenier te behalen.
Jari, we wensen je heel veel succes. Je bent een aanwinst voor de groensector!