nederlandse-tuinbouwwereld-pompoenen

Surinaamse tandarts duikt in de Nederlandse tuinbouwwereld

Ik hoor je denken: Surinaamse tandarts en Nederlandse tuinbouwwereld, begint allebei met de letter ’t’ maar verder? Het overkwam Leon Hendrison, 41-jarige tandarts uit Suriname. Zijn oom is aubergine teler in Bleiswijk. Hij maakte Leon enthousiast over het mooie tuindersvak. In Suriname bezit de familie een groot stuk land. Nadat ze zijn begonnen om de grond teelt klaar te maken, overlijdt plotseling zijn oom. Leon is opeens de eigenaar van die 30 hectare land. Land waar dus aubergines op moeten gaan groeien, maar waar hij nul verstand van heeft. Alle kennis zat namelijk bij zijn oom. Dus tijd voor actie!

Nederlandse tuinbouwwereld

Hij wist dat hij in Nederland moest zijn. Daar zit de beste expertise oftewel kenniscentrum voor de tuinbouw. Via Google komt hij bij Lentiz | Cursus & Consult uit. Daar vindt hij een aantal interessante cursussen. De cursus ‘Bemesting A’ doet hij eerst en daarna Algemene Tuinbouwkennis. Ondertussen is Leon geswitcht naar een andere teelt. Namelijk pompoenen! Waarom pompoenen? Een vriend van hem heeft daar succes mee, kent de afzetkanalen en is thuis in de markt.

‘Terwijl ik mijzelf hier verrijk met de nodige tuinbouwkennis, verzorgt mijn pompoenenvriend voor de teelt. Ik kon dus met een gerust hart het pompoenveld achter laten. In januari ben ik teruggegaan naar Suriname, want het was oogsttijd!’ vertelt Leon.

nederlandse-tuinbouwwereld-suriname

Grootgrondbezitter

Bij de vraag: ‘Hoe vind je het om grootgrondbezitter te zijn?’ verschijnt er meteen een grote glimlach op Leon’s gezicht. ‘Ik vind het heerlijk, fantastisch en ben erg gemotiveerd om dit te blijven doen.’ Hij heeft al een plan uitgestippeld met het land, 30 hectare in totaal. Zoveel mogelijk bosbehoud, dus niet alles plat leggen. Een deel gebruiken voor tuinbouw, ook eventueel met een kassysteem. Ook wil hij naast pompoenen gaan starten met een nieuw product, namelijk gember. Daar is veel vraag naar en nu niet altijd goed verkrijgbaar. Gember wordt nu vooral gebruikt als kruid en in bier, maar er valt meer uit te halen. ‘Gemberolie, gemberpoeder… erg interessant, dat ga ik verder uitzoeken!’ aldus Leon.

nederlandse-tuinbouwwereld-gezin

Motivator

In dit plan zet Leon ook volop in op motiveren, inspireren en opleiden. Naast de kinderen in zijn familie (hij heeft zelf 4 zoons) wil hij ook andere mensen enthousiasmeren over de tuinbouw. Zijn grote wens is ook om dit op te nemen in het reguliere onderwijs. Daarom vertelt hij waar hij kan – met passie – zijn verhaal.

Docent Fred, bij wie hij beiden cursussen heeft gevolgd, is weer een grote motivator voor hem. ‘Ik vind het heel leuk en heb veel geleerd, echt interessant. Niet alles is in Suriname toepasbaar, omdat daar nu geen kas is. Maar dit is het onderzoeken waard. Ook bepaalde gewasbehandelingen zouden de pompoen goed doen. Dat ga ik op kleine schaal uitproberen. De dynamiek in de groep was goed. Ook de excursies bij de bedrijven waren voor mij erg waardevol.’ vertelt Leon.

En nu?

Met 2 certificaten op zak terug naar Suriname, want het is oogsttijd. Maar het smaakt zeker naar meer. Plantfysiologie spreekt hem erg aan, maar ook de opleiding Teeltspecialist Assistent. Zodra hij weer naar Nederland kan komen, kijken Fred en Leon samen wat het beste bij hem past. Mooi om te zien hoe Leon met passie aan zijn nieuwe avontuur is begonnen.

Ben jij ook klaar voor een avontuurlijke duik in de Nederlandse tuinbouwwereld?

PS: En weet je hoe dit avontuur ooit begonnen is? Met een tomatenplantje! Toen de oom een kleine jongen was, heeft zijn moeder een tomatenplantje gepoot. Elke dag met liefde verzorgt. Zelf tomaatjes geplukt. Dit heeft hem nooit meer losgelaten en daarom is hij aubergine teler geworden.

tomatenplantje
Terug naar het nieuwsoverzicht