Ontwikkelingen-in-de-voedingsindustrie-gaan-snel

Ontwikkelingen in de voedingsindustrie gaan snel

Greetje de Raat, docente van Lentiz, geeft al bijna 25 jaar les aan medewerkers van bedrijven uit de voedingsindustrie. Een lange periode maar toch gaat het nooit vervelen. ‘De ontwikkelingen in de voedingsindustrie gaan zo snel, als docente moet je jezelf ook constant blijven ontwikkelen.’ Ben je benieuwd naar het verhaal van Greetje en/of wil je meer weten over de opleidingsmogelijkheden voor werkenden in de voedingsindustrie? Lees dan verder.

Wat is het belang van een leven lang ontwikkelen voor medewerkers in de voedingsindustrie?

Kijkend naar de ontwikkelingen in de voedingsindustrie zie je dat er enorme veranderingen plaatsvinden. De verschuiving van semi-ambachtelijke bereiding naar automatisch aangestuurde processen maakt dat de vakbekwaamheid van een productiemedewerker veel meer is komen te liggen op het terrein van procesbeheersing. Waar in het verleden de vakbekwaamheid bestond uit het kunnen bijsturen van afwijkingen, is het proces nu veel meer gericht op het voorkómen daarvan. Controle en systematisch werken volgens protocollen zijn de basis. Dat vraagt een ander soort vakmanschap,  zodat iemand die in bijvoorbeeld een modern vleesverwerkend bedrijf opgeleid is, met een korte inwerkperiode ook in een andere branche goed aan de slag kan.

Als je realiseert dat de gemiddelde medewerker van zijn 20e tot zijn 68e (of nog langer….) zal werken, en je denkt terug aan de situatie in de (voedings)industrie van 48 jaar geleden, dan mag het duidelijk zijn dat je niet meer kunt volstaan met de vaardigheden en de kennis die toen nodig waren. Naar de toekomst toe zul je daar dus op dezelfde manier mee moeten omgaan.

ontwikkelingen-in-de-voedingsindustrie

25 jaar lesgeven is een lange tijd, wat vind je zo leuk aan lesgeven aan werkenden?

Het mooie aan lesgegeven aan werkenden is dat ze er zelf voor hebben gekozen om een opleiding te gaan volgen, en zijn uit zichzelf al gemotiveerd om de opleiding te halen, en er zoveel mogelijk kennis en inzicht uit te putten. Hierdoor hoef je maar heel weinig energie te steken in orde houden, leerlingen motiveren en dergelijke. Omdat je werkt met mensen die in de dagelijkse praktijk van de productie staan, zien zij veel van de nieuwste ontwikkelingen. Daar stellen ze vragen over en als docent moet ik mezelf dus ook steeds blijven ontwikkelen. Hierdoor wordt het nooit saai, elk jaar heb ik het gevoel dat ik ook weer heel veel heb geleerd. Het is daarnaast heel mooi om te zien hoe ook volwassenen zich door het volgen van een opleiding ontwikkelen; zelfbewuster en zelfverzekerder worden en voor zichzelf carrièrekansen creëren.

"Het volgen van een opleiding maakt ook volwassenen zelfbewuster en zelfverzekerder"

Wat is in jouw ogen de meerwaarde voor een werkgever/bedrijf om medewerkers een opleiding te laten volgen?

Sommige bedrijven zien het opleiden van medewerkers als iets dat ‘erbij komt’ en iets waarbij snel op wordt bezuinigd. Echter, door de snelle ontwikkelen en de krapte op de arbeidsmarkt is het ontwikkelen van personeel crucialer dan ooit. Greetje geeft een opsomming van punten die de meerwaarde voor bedrijven aangeven:

  • Omdat de medewerkers meer kennis krijgen van de processen, worden ze zich meer bewust van mogelijke verbeteringen. Door ook ruimte te geven om zelf met verbeteringen te komen, kan een bedrijf de kennis en het inzicht van de medewerkers inzetten om tot constante verbetering te komen’
  • Medewerkers worden zich ook bewuster van de gevolgen van fouten. Door opleiden kan het aantal fouten dus verminderen. Het niet maken van fouten, en hierdoor het niet hoeven herstellen van die fouten, levert een grote kostenbesparing Daar zijn bedrijven zich niet altijd van bewust.
  • Opleiden geeft medewerkers de kans om te groeien, en een carrièrestap te maken, waardoor het commitment naar het bedrijf toe groter wordt.
  • Door het volgen van de opleiding worden de medewerkers zelfverzekerder als ze beslissingen moeten nemen.

Wat is de meerwaarde voor de mensen die de opleiding volgen?

Het valt mij vooral op dat werkenden die een opleiding/cursus volgen al tijdens de trajecten groeien in zelfverzekerdheid, vooral de deelnemers met een laag instroomniveau. Die zijn meestal via een uitzendbureau binnengekomen en hebben zo echt ‘onderaan de ladder’ moeten beginnen. Door het behalen van het diploma zijn ze weerbaarder tegen productiedruk, als hierdoor de veiligheid of de kwaliteit onder druk wordt gezet. Het werk op zich kennen ze al wel, maar door de opleiding krijgen ze veel meer inzicht in het waarom van de verschillende procedures. Hierdoor zijn ze meer bereid zich er ook consequent aan te houden en anderen er op aan te spreken.

Door een opleiding te volgen krijgen de deelnemers naast meer zelfvertrouwen vaak ook een vaste of betere betaalde aanstelling binnen het bedrijf. Daarnaast weet je nooit wat er in de toekomst gebeurd. Wanneer iemand zijn baan verliest is een landelijk erkend diploma/certificaat veel waard.

Benieuwd geworden naar het (bbl) opleidingsaanbod?
Terug naar het nieuwsoverzicht