Leergang digitale weerbaarheid voor ondernemers in de tuinbouw

Tegenwoordig  worden IT systemen belangrijker voor bedrijven. In de kas worden er IT systemen gebruikt die vaak onderling verbonden zijn, zowel binnen het bedrijf als met leveranciers. Dit maakt bedrijven kwetsbaar voor cybercrime. Volgens ABN AMRO kreeg in 2023 driekwart van de Nederlandse bedrijven te maken met een cyberaanval. Daarnaast wordt in oktober 2024 de nieuwe cybersecurity wetgeving actief.

Ben je je bewust van dit risico, maar weet je niet hoe je hier als bedrijf op moet anticiperen? Neem dan deel aan de Leergang Digitale Weerbaarheid voor MKB-ondernemingen in het tuinbouwcluster.

Opleidingsadvies Offerte aanvragen

Jouw resultaat

Een aantal bedrijven heeft de leergang gevolgd. Dit heeft de volgende resultaten opgeleverd:

  • Bewustwording van de cyberrisico’s die het bedrijf loopt
  • Inzicht in de samenhang van de verschillende bedrijfsprocessen en IT-systemen, en de afhankelijkheid van andere bedrijven
  • Een aanpak om de cyberrisico’s binnen het eigen bedrijf in kaart te brengen en maatregelen te nemen voor de aanpak van de belangrijkste risico’s
  • Na het uitvoeren van de maatregelen, een digitaal weerbaarder bedrijf

Aanpak

De leergang maakt onderdeel uit van het cursusaanbod van Lentiz | Cursus & Consult en wordt gegeven door MKB Cyberadvies Nederland.

De leergang bestaat uit twee klassikale bijeenkomsten en een één-op-één sessie per bedrijf. Na elke module voeren de cursisten een opdracht uit om de situatie in hun eigen bedrijf in kaart te brengen.

Totale doorlooptijd: 9 weken

digitale weerbaarheid

Leergang digitale weerbaarheid voor ondernemers in de tuinbouw

Starten met deze leergang?

Offerte aanvragen

Inhoud

Deelnemers krijgen inzicht in de bedrijfsprocessen binnen hun eigen tuinbouwbedrijf, hoe digitale systemen worden gebruikt en wat de gevaren hierbij zijn.

Wie volgen dit traject?

Leidinggevenden en medewerkers van tuinbouwbedrijven die verantwoordelijk zijn voor of werken aan de digitalisering binnen hun bedrijf.. Hierbij kan gedacht worden aan één tot twee deelnemers per bedrijf. Ook medewerkers van IT-leveranciers zijn welkom.

Voorkennis

Er is geen specifieke voorkennis vereist. Wel is het noodzakelijk dat de deelnemers werken met of toegang hebben tot de IT-systemen van het bedrijf.

Kosten

De kosten van het traject zijn afhankelijk van de maatwerkwensen en worden na de eerste gesprekken bepaald.

Duur van het traject

Afhankelijk van het instroomniveau en de leerdoelen wordt de lengte van het traject bepaald , en varieert van 6,5 tot 10 weken.

  • Let op: nieuwe cybersecurity wetgeving

    De Europese Network & Information Security (NIS2) richtlijn vormt de basis voor cybersecurity binnen Europa. Tuinbouwbedrijven die levensmiddelen telen en 50 – 249 medewerkers hebben of een jaaromzet/balans van totaal van meer dan 10 miljoen moeten aan deze richtlijn voldoen. De NIS2 richtlijn wordt met ingang van  oktober 2024 actief. Deze leergang helpt bedrijven aan de voorwaarden te voldoen. De NIS2 richtlijn wordt met ingang van  oktober 2024 actief.

    De NIS2 wetgeving introduceert een belangrijke verantwoordelijkheid: de ketenzorgplicht. Dit betekent dat niet alleen het eigen tuinbouwbedrijf moet worden beveiligd maar ook de keten (productie, verwerking en distributie).

    Deze leergang helpt bedrijven aan de voorwaarden te voldoen. Controleer hier of uw bedrijf onder de NIS2 richtlijn valt en u zicht moet registreren: https://www.ncsc.nl/over-ncsc/documenten/publicaties/2024/april/30/infosheet-registratieplicht 

    Lees hier meer informatie over de zorgplicht en een stappenplan waarmee organisaties aan de slag kan om de  cyberveiligheid  op orde te brengen:
    https://www.ncsc.nl/over-ncsc/documenten/publicaties/2024/februari/27/infosheet-nis2-verplichtingen-zorgplicht