Bier brouwen is een vak

Bierbrouwen is een vak

Midden in de Bijlmer, pal tussen de IKEA en andere kantoorkolossen ligt Brouwerij Kleiburg. Een prachtige plek die rust en gezelligheid uitstraalt en waar op ambachtelijke wijze bier wordt gebrouwen. Eén van de brouwers bij Brouwerij Kleiburg is Remco van den Berg. Remco is een gepassioneerd bierbrouwer die de BBL-opleiding bierbrouwen (verzorgd door Lentiz i.s.m. Stibon) heeft gevolgd. Maar heeft hij eigenlijk wel wat aan deze opleiding gehad? Wij gingen hierover met hem in gesprek.

Autobranche

Remco komt oorspronkelijk uit de autobranche. Na 9 jaar in deze branche gewerkt te hebben sprong hij in het diepe en is professioneel met zijn passie aan de slag gegaan: bierbrouwen. Hij schreef zich in voor de BBL-opleiding bierbrouwen (niveau 4) en ging bij de brouwerij van zijn schoonvader aan de slag (welke op dat moment nog in de vrije tijd gerund werd) om de brouwerij naar de volgende stap te brengen. ‘Bijkomend voordeel was dat ik hiermee een officieel MBO-diploma kon behalen, wat heel waardevol was omdat ik mijn eerdere opleiding net niet had afgerond.’ geeft Remco aan.

Na 1,5 jaar bij zijn schoonvader maakte Remco de stap naar Brouwerij Kleiburg (voor 2 dagen in de week) en Brouwerij de Werf in Enkhuizen (2 dagen in de week). Twee totaal verschillende brouwerijen waar hij op verschillende manieren naar bierbrouwen leerde kijken.

Brouwerij Kleiburg is klein begonnen en de processen waren ‘low tech’, terwijl bij Brouwerij de Werf bij de start een volledige ‘high tech’ installatie is neergezet. Hierdoor werd ik gedwongen om bij Brouwerij Kleiburg meer te kijken naar procesverbetering. Hierbij kan je denken aan uitdagingen als verhitting van de stoomketel en stoomleidingen of een platenkoeler die niet goed functioneerde, hoe los je dit op? Terwijl we bij Brouwerij de Werf juist bezig waren met product(ie)ontwikkeling. Hierbij kan je denken aan het verbeteren van recepturen en het vol houden van de ketels omdat het proces al heel efficiënt verliep’ geeft Remco aan.

Bier-brouwen-is-een-vak-remco

De opleiding is een meerwaarde voor verschillende type brouwers

Remco geeft aan dat bij beide benaderingen de tijdens de brouwopleiding opgedane kennis van pas komt. ‘We kregen in de opleiding veel kennis aangereikt over techniek; pompen, koelers en andere techniek, hier had ik veel aan bij mijn werkzaamheden bij Kleiburg. Daarnaast kregen we kennis aangereikt over het brouwproces zelf; spelen met grondstoffen, temperaturen en het fine tunen om tot een beter eindproduct te komen, hier had ik tijdens mijn werkzaamheden bij Brouwerij de Werf weer meer aan.

Dit komt allemaal aan bod tijdens de opleiding dus dit is een meerwaarde voor verschillende soorten brouwerijen en brouwers.’  Door de opleiding kan hij ook veel beter ‘levellen’ met de hoofdbrouwers van beide brouwerijen ‘als startent assistent brouwer volg je vooral de procedures maar door de kennis die ik opdeed bij de opleiding kon ik suggesties doen voor verbeteringen in het brouwproces, hierdoor konden we het brouwproces optimaliseren, de hoofdbrouwers waren hier natuurlijk erg blij mee.

Belangrijkste dingen die Remco tijdens de opleiding heeft geleerd zijn ‘bierbrouwen en schoonmaken’. ‘Dankzij de opleiding krijg je het besef van waarom je doet wat je doet. Je snapt vooral de diepere laag achter brouwen en het schoonmaken. Je gaat van iemand die weet welke procedure hij moet volgen naar iemand die écht snapt wat hij doet en waarom hij het doet. Hierdoor kun je problemen beter én sneller oplossen’ aldus Remco.

Wat Remco heel belangrijk vind aan de opleiding is het netwerk van brouwers dat je leert kennen door de opleiding. ‘Je bespreekt het proces en de uitdagingen met elkaar en iedereen kijkt daar weer nét anders naar, dit is onwijs leerzaam’. aldus Remco. Ook na de opleiding heeft hij nog veel contact met zijn oud-klasgenoten.

Overschuimende bieren

Voor sommige brouwers is het deelnemen aan de BBL-opleiding een grote investering qua tijd en geld. Remco snapt dit maar ziet dit als volgt: ‘Tuurlijk is het een investering maar als je echt verder wil als (professioneel) bierbrouwer is het de investering zeker waard. Bij Kleiburg hadden we eerder bijvoorbeeld wel eens overschuimende bieren of tapproblemen. Dankzij de kennis die ik heb opgedaan tijdens de opleiding hebben we dit probleem kunnen verhelpen. Hierdoor hebben we minder verlies en een kwalitatief beter product, waardoor we als merk beter bekend staan. Hiermee verdienen we de investering makkelijk terug’.

Als afsluiter geeft Remco aan dat er al veel kennis zit in de brouwerijwereld maar dat het ook écht een vak is. ‘Heel veel brouwerijen hoef je écht niks meer te leren maar er zijn er ook nog veel die kunnen (of moeten) verbeteren. Daarin is de bierbrouw opleiding wel echt een toegevoegde waarde voor onze branche’.

Tijdens mijn vertrek krijg ik nog een zuurbier van brouwerij Kleiburg in mijn handen gedrukt (zuurbier heb ik nog nooit gedronken). ‘Ken je zuurbier niet, schandalig!’ zegt deze gepassioneerde brouwer lachend.

Ben je benieuwd geworden naar de BBL-opleiding Bierbrouwen (MBO niveau 4)?

Ja, ik wil meer informatie

Of neem contact op met Robin Snoek

Contactformulier
Terug naar het nieuwsoverzicht