De ecologische levende tuin bijen

13 tips & voordelen voor een ecologische levende tuin

Ecologische levende tuinen zijn niet alleen een feest voor het oog. Ze zijn ook supergoed voor ons én de natuur! Ze helpen om een duurzamere en gezondere omgeving te creëren. In dit artikel ontdek je de voordelen van het creëren van een ecologische levende tuin en krijg je praktische tips om zelf aan de slag te gaan.

Voordelen van een ecologische levende tuin:

  1. Boost de biodiversiteit: ecologische tuinen zijn een magneet voor allerlei dieren en planten, wat zorgt voor een gezond ecosysteem. Dat is supergoed voor alle beestjes en plantjes, én voor ons. Biodiversiteit helpt plagen en ziekten in toom te houden.
  2. Maak de stad groener: levende tuinen zorgen voor meer groen in stedelijke gebieden, wat ons leefklimaat verbetert. Groene plekjes helpen luchtvervuiling te verminderen, geluidsoverlast te dempen en de temperatuur te reguleren.
  3. Geef je bodem een oppepper: met ecologisch tuinieren, zoals compost gebruiken en verschillende gewassen planten, verbeter je de bodemkwaliteit. Dat zorgt weer voor gezondere planten die meer voedingsstoffen opnemen.
  4. Bespaar water: kies voor inheemse planten en slimme irrigatietechnieken, zodat je ecologische tuin waterbesparend is.
  5. Eet lokaal: kweek je eigen groenten, fruit en kruiden en draag zo bij aan lokale voedselproductie en minder voedselkilometers. Dat is goed voor het milieu én je eigen gezondheid en portemonnee.
De ecologische levende tuin bijen

Aan de slag met je ecologische levende tuin: toffe tips!

  1. Ga voor inheemse planten: kies planten die van nature in jouw omgeving voorkomen. Ze hebben minder water en onderhoud nodig én lokken nuttige insecten en vogels naar je tuin.
  2. Mix ’n match met planten: zorg voor een bonte mix van bloemen, struiken, bomen, groenten en kruiden in je tuin. Zo creëer je niet alleen een mooie uitstraling, maar bevorder je ook de biodiversiteit.
  3. Composteer je afval: maak van je keuken- en tuinafval voedingsrijke compost voor je planten door een composthoop of -bak aan te leggen.
  4. Beperk je gazon: vervang een stukje gazon door bloembedden, struiken of een moestuin. Minder gras betekent minder onderhoud en waterverbruik, en meer biodiversiteit en milieuvriendelijkheid.
  5. Pak plagen natuurlijk aan: kies voor milieuvriendelijke manieren om plagen en ziekten te bestrijden, zoals het aantrekken van nuttige insecten en vogels, biologische bestrijdingsmiddelen of gewoon handmatig ongedierte verwijderen.
  6. Zeg nee tegen chemische meststoffen: voed je planten met organische meststoffen zoals compost, dierlijke mest of zelfgemaakte plantenaftreksels. Beter voor het milieu én de gezondheid van je planten en de bodem.
  7. Plaats een regenton: vang regenwater op in een regenton en gebruik het om je planten water te geven. Zo bespaar je drinkwater en ontlast je het riool tijdens hevige regenbuien.
  8. Bied dieren een thuis: hang nestkastjes op, plaats bijenhotels, maak houtstapels en creëer andere schuilplekken voor dieren in je tuin. Zo bevorder je de biodiversiteit en krijg je hulp bij natuurlijke plaagbestrijding.
De ecologische levende tuin

Conclusie:

Het aanleggen van een ecologische levende tuin is een superleuke en zinvolle manier om te zorgen voor een gezondere en groenere omgeving. Met de tips die je hier hebt gelezen, tover je jouw buitenruimte of die van de klant om tot een prachtige en nuttige plek.

Wil je nog meer weten over ecologisch tuinieren? Kun je wel wat hulp gebruiken bij het creëren van je eigen groene paradijs of die van de klant? Overweeg dan om mee te doen aan een toffe cursus, zoals de 4-daagse cursus Ecologische Levende Tuin.

Klaar om je groene vingers aan het werk te zetten en een pro te worden in het maken van een ecologische levende tuin? Schrijf je dan snel in voor de cursus via deze en geef je tuin een duurzame en bruisende make-over!

Ben je benieuwd geworden naar de cursus ecologisch levende tuin?

Ja ik wil meer informatie

Of neem contact op met opleidingsadviseur Annemarie Burik

Contactformulier
Terug naar het nieuwsoverzicht